Dietary intake of omega 3, 6 and 9 fatty acids in adults from Panama
Ingesta dietética de ácidos grasos Omega 3, 6 y 9 en adultos de Panamá
Author
Rivas Hernández, Leidy
Ruíz Núñez, Rafael
Fontes, Flavia
Rios-Castillo, Israel
Metadata
Show full item recordAbstract
The objective of the research was to determine the dietary intake of Omega 3, 6, and 9 fatty acids in adults in Panama. This is a descriptive and cross-sectional study of 316 people of both sexes, between 18 and 50 years old. A semi-quantitative online food consumption frequency questionnaire was applied for two months. Sociodemographic data were also collected using a Google form over the Internet. Intake was estimated using the Costa Rican fatty acid composition table and models of portions of food sources of these fatty acids. The median and interquartile range for the daily consumption of Omega-3 was 0.89 (1.22) g/day; of Omega-6 of 12.56 (16.78) g/day; and of Omega-9 16.23 (18.54) g/day. Meats and derivatives, as well as oils and fats, are the main sources of Omega-3, 6, and 9 fatty acids in the diet, with Omega-3 being 1.15 (2.16) g/day, Omega-6 being 53.93 (101.13) g/day. g/day and Omega-9 of 39.32 (68.26) g/day for oils; and Omega-3 of 1.44 (1.32) g/day, Omega-6 of 14.78 (14.93) g/day and Omega-9 of 38.73 (37.12) g/day, for meats. The median Omega-6/Omega-3 intake ratio was 15.2:1 g/day; for Omega-9/Omega-3 it was 23.5:1 g/day, and for Omega-9/Omega-6 it was 1.27:1 g/day. In conclusion, low consumption of Omega-3 and high consumption of Omega-6 and Omega-9 is observed, especially in the interior of the country and at lower levels of education. La investigación tuvo como objetivo el determinar la ingesta dietética de ácidos grasos Omega 3, 6 y 9 en adultos de Panamá. Se trata de un estudio descriptivo y transversal en 316 personas de ambos sexos, entre los 18 y 50 años. Se aplicó un cuestionario de frecuencia de consumo semi-cuantitativo de alimentos en línea por dos meses. Los datos sociodemográficos también se recopilaron mediante un formulario de Google a través de Internet. La ingesta fue estimada utilizando la tabla de composición de ácidos grasos de Costa Rica y modelos de porciones de alimentos fuentes de estos ácidos grasos. La mediana y rango intercuartiles para el consumo diario de Omega-3 fue de 0.89 (1.22) g/día; de Omega-6 de 12.56 (16.78) g/día; y de Omega-9 de 16.23 (18.54) g/día. Las carnes y derivados, así como los aceites y grasas son las principales fuentes de ácidos grasos Omega-3, 6 y 9 de la dieta, siendo Omega-3 de 1.15 (2.16) g/día, Omega-6 de 53.93 (101.13) g/día y Omega-9 de 39.32 (68.26) g/día para aceites; y, Omega-3 de 1.44 (1.32) g/día, Omega-6 de 14.78 (14.93) g/día y Omega-9 de 38.73 (37.12) g/día, para carnes. La mediana de la razón de consumo de Omega-6/Omega-3 fue de 15.2:1 g/día; para Omega-9/Omega-3 fue de 23.5:1 g/día; y para Omega-9/Omega-6 fue de 1.27:1 g/día. En conclusión, se observa un bajo consumo de Omega-3 y alto consumo de Omega-6 y Omega 9; sobre todo en el interior del país y en niveles de educación más bajo.