Strategies for the effective implementation of the cold chain in the Azuero region
Estrategias para la implementación efectiva de la cadena de frío en la región de Azuero
Abstract
In this document an analysis of the cold chain system is performed, specifically of the El Ejido Post – Harvest Management Center located in the Province of Los Santos, with the objective of proposing strategies that contribute to its implementation. In the first phase, the characterization and analysis of each of the components of the system was carried out: post-harvest management center, refrigerated transport and public markets, which allowed identifying that the post-harvest center only has an effectiveness of 11.9% and that the system lacks all the necessary equipment to maintain the cold chain. In the second phase the post - harvest and marketing practices of the producers in the region were analyzed, as well as their level of knowledge on the subject in question, reflecting that there are small producers in the region with little management and planning capacity, which directly affects the post-harvest center. In the same way, it was identified that a large percentage of producers are interested in knowing the benefits of the system and implementing it. En esta investigación se realiza un análisis del sistema de cadena de frío, específicamente del Centro de Manejo Post Cosecha El Ejido, ubicado en la provincia de Los Santos, con el objetivo de proponer las estrategias que contribuyan con su implementación. En la primera fase se realizó la caracterización y análisis de cada uno de los componentes del sistema: centro de manejo post cosecha, transporte refrigerado y mercados públicos, que permitió identificar que el centro post cosecha solo tiene una efectividad del 11.9% y que el sistema carece de la totalidad de los equipos necesarios para mantener la cadena de frío. En la segunda fase se analizaron las prácticas post cosecha y de comercialización del productor de la región, así como su nivel de conocimiento sobre el tema estudiado, reflejando que en la región se ubican pequeños productores, con poca capacidad de gestión y planificación, lo que afecta directamente al centro post cosecha. Se identificó que un gran porcentaje de los productores están interesados en conocer los beneficios del sistema e implementarlo.